Świąteczne pierniczki z lukrem lub polewą czekoladową:

Świąteczne pierniczki z lukrem lub polewą czekoladową:
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Smaczne i miękkie, dzięki dodatkowi smalcu i amoniaku. Można je oblać lukrem lub pokryć czekoladową polewą. Zamknięte w pudełkach mogą być przechowywane nawet miesiąc.

Składniki

  • 70 dag mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącego, przegotowanego mleka
  • 2-3 krople soku z cytryny

Przygotowanie




  1. Wszystkie "suche" składniki wymieszać w misce. Dodać roztrzepane jajka i śmietanę .
    Miód, cukier , masło i smalec roztopić, wymieszać. Ostudzić i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 2 godziny by odpoczęło. Wałkować cieniutko na podsypanym mąką blacie . Wycinać dowolne kształty. Piec 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Śmietanę podgrzać (ale nie zagotować). Zestawić z ognia , dodać połamane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
    Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie. Dodać do śmietany z rozpuszczoną czekoladą

    Cukier puder umieścić w wąskim , wysokim naczyniu. Powoli wlewać gorące mleko i miksować lub ucierać aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końiec dodać sok z cytryny.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • 70 dag mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącego, przegotowanego mleka
  • 2-3 krople soku z cytryny
Składniki