Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Joasia2
Przepis znaleziony na gazeta.pl, poddany lekkiej modyfikacji

Składniki

  • mąka, 500-600 g
  • cukier, 200 g
  • Miód, 1/2 szkl
  • jajka, 2 szt
  • masło, 200 g
  • proszek do pieczenia, 1.5 łyżeczki
  • cynamon, 2 łyżeczki
  • zapach waniliowy, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, mielony imbir, kardamon, po 1 łyżeczce

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, lekko podgrzany miód, zapach waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej wymieszać i szybko zagnieść, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze na pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 12-15 minut, w zależności od piekarnika, aż się zrumienią.

  2. Lukier: szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny. Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym mikserem na jednolitą, gładka masę. Smarować wystudzone pierniczki i od razu dekorować. Ja wykorzystałam jadalne perełki i maczek dekoracyjny.

Komentarze do przepisu (11)

nero78 19 grudnia 2010
Prawdziwe dzieło sztuki :)
mimi619 20 grudnia 2010
PIĘKNE, ale te ciastka wychodza twarde czy miękkie.
taura 20 grudnia 2010
choć nie przepadam za słodyczami, to przyznaję, że ślicznie wyglądają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 500-600 g
  • cukier, 200 g
  • Miód, 1/2 szkl
  • jajka, 2 szt
  • masło, 200 g
  • proszek do pieczenia, 1.5 łyżeczki
  • cynamon, 2 łyżeczki
  • zapach waniliowy, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, mielony imbir, kardamon, po 1 łyżeczce
Składniki