Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wszyscy wiemy, że piernik im starszy tym lepszy :) I to właśnie jest ten czas, kiedy powinniśmy zająć się pieczeniem pierniczków. Zapach przypraw do piernika, który się roznosi w domu podczas ich pieczenia to taki wstep do przygotowań świątecznych. Jest cudowny i sprawia, że myślimy już o prezentach, zakupach, lepieniu uszek, pierogów i przede wszystkim o strojeniu choinki. To cudowny czas :) A więc, zaczynajmy...

Składniki

  • mąka pszenna 50 dag
  • Miód 20 dag
  • Cukier 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Masło 5 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Kakao gorzkie 2 łyzki
  • przyprawa do pierników
  • Lukier:
  • Cukier puder 1 szkl.
  • Sok z cytryny 2-3 łyzki

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto:na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać.

  2. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać.

  3. Masę przełożyc do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.

  4. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.

  5. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki utrzeć na jednolitą masę, po udekorowaniu pierniczków pozostawić do wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 13 listopada 2019
Cudowne :)
ElMar 13 listopada 2019
Śliczne pierniczki:)
fafiatko 14 listopada 2019
Sliczny! wyglada jak ciesteczek ze shreka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 50 dag
  • Miód 20 dag
  • Cukier 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Masło 5 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Kakao gorzkie 2 łyzki
  • przyprawa do pierników
  • Lukier:
  • Cukier puder 1 szkl.
  • Sok z cytryny 2-3 łyzki
Składniki