Świąteczne makowe babeczki

Świąteczne makowe babeczki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mona83
Połączenie moich ulubionych kruchych babeczek i maku.

Składniki

  • Ciasto: mąka 3 szkl.
  • żółtka 3 szt.
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • cukier wanilinowy 1 szt.
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • margaryna 20dkg
  • Masa makowa: mak 20 dkg
  • cukier 10 dkg
  • masło 2 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukrów, żółtek i margaryny zagnieść ciasto i wylepić nim foremki na babeczki i formę na muffiny.

  2. Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem. Moczyć przez 2 godziny. Następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie razem z cukrem i masłem w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach . Dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód, aromat migdałowy i znów wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i

  3. Napełnić masą makową z bakaliami. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej. Piec w 180 stopniach około 35 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.

Komentarze do przepisu (2)

babeczka35 15 grudnia 2019
Cudownie wyglądają :)
Maudie 15 grudnia 2019
Śliczności :)
Składniki
  • Ciasto: mąka 3 szkl.
  • żółtka 3 szt.
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • cukier wanilinowy 1 szt.
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • margaryna 20dkg
  • Masa makowa: mak 20 dkg
  • cukier 10 dkg
  • masło 2 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
Składniki