Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie moich ulubionych kruchych babeczek i maku.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 136
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 136
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Składniki
Z mąki, cukrów, żółtek i margaryny zagnieść ciasto i wylepić nim foremki na babeczki i formę na muffiny.
Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem. Moczyć przez 2 godziny. Następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie razem z cukrem i masłem w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach . Dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód, aromat migdałowy i znów wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i
Napełnić masą makową z bakaliami. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej. Piec w 180 stopniach około 35 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.