Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy już zaczynacie myśleć nad świątecznym menu ? A może chcecie zrobić coś słodkiego na szybko i bez użycia piekarnika ? Nic prostszego, mam super propozycję. Ciasto ze słomki ptysiowej z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki. Wyglądem przypomina tort bo jest dość wysokie ale możecie zrobić niższą wersję. Ja zrobiłam taki wyższy bo według mnie lepiej się prezentuje.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowo przygotować sobie 4 tekturki o długości boku tortownicy i obłożyć każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki ułożyć wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Jeśli zależy Wam na tym aby słomka była ułożona w jednym kierunki dla pewności zróbcie jakiś ślad na przykład markerem na formie. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem ( do smaku ). Na dnie formy ułożyć warstwę słomki, na słomce rozłożyć porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego fikuśnie rozłożyć połowę dżemu. Następnie rozłożyć znów słomkę, śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrobnić ale nie za mocno i posypać nią wierzch ciasta ( lekko docisnąć ). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.