Świąteczne ciastka morelowe

Świąteczne ciastka morelowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne, kruche ciastka z dodatkiem dżemu morelowego. Przyozdobione świątecznie czekoladą. Polecam na święta i nie tylko :)

Składniki

  • 1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka dżemu morelowego
  • Cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • ½ czekolady mlecznej lub ciemnej
  • ¼ czekolady białej

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto.
    Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko).
    Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane.
    Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia.
    Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko studzę i robię dowolne wzory na ciastkach. Zostawiam do zastygnięcia.
    To samo robię z białą czekoladą.
    Kiedy czekolady zastygną ciastka są gotowe.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

fafiatko 12 kwietnia 2019
Piekne jaja!
bryssska 12 kwietnia 2019
Cudne. praca warta efektu ;-D
CookWithMe 12 kwietnia 2019
Piękne, aż żal je zjeść
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka dżemu morelowego
  • Cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • ½ czekolady mlecznej lub ciemnej
  • ¼ czekolady białej
Składniki