Świąteczne ciastka czekoladowe z bakaliami i borówką

Świąteczne ciastka czekoladowe z bakaliami i borówką
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Pyszne, intensywnie czekoladowe ciasteczka nie tylko na Święta. Cynamon, wanilia, skórka pomarańczy tworzą cudowny aromat, a świeże borówki przełamują słodycz czekolady.

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g ksylitolu
  • Laska wanilii
  • Starta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki dowolnych bakalii - ja dałam suszone daktyle, żurawinę i śliwkę pokrojone w drobną kosteczkę

Przygotowanie

  1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło z 200 g czekolady. Odstaw do ostygnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj przyprawy. Powoli dodawaj suche składniki, cały czas miksując. Odstaw ciasto na 10 minut.

  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe ciastka równej wielkości.

  3. Piecz ciastka 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciastka. Dekoruj rozpuszczoną czekoladą, borówkami i startą skórką pomarańczy.

    Ciastka na początku są miękkie, dopiero po przestygnięciu twardnieją, ale w środku nadal pozostają miękkie.


    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 29 listopada 2019
Świetne!
Składniki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g ksylitolu
  • Laska wanilii
  • Starta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki dowolnych bakalii - ja dałam suszone daktyle, żurawinę i śliwkę pokrojone w drobną kosteczkę
Składniki