Świąteczne ciasteczka z migdałami i cytryną.

Świąteczne ciasteczka z migdałami i cytryną.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Anika1
Na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się ciasteczka. Tym razem oprócz tradycyjnych pierniczków propozycja ciasteczek z migdałami i cytryną.

Składniki

  • 280 g mąki
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • 100 g migdałów
  • 200 g masł
  • 2 cytryny

Przygotowanie

  1. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę na tarełku o małych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok

    Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło ( z lodówki ), żółtka, cukier, zmielone migdały ( ja zmieliłam je ze skórką ) i otartą skórkę z cytryny. Dolewamy połowę soku z cytryny i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki

    Ciasto owijamy w folię i na ok pół godziny wstawiamy do lodówki

  2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką

    Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i na ustawieniu góra - dół pieczemy ok 15 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą

    Po wystudzeniu lukrujemy lukrem cytrynowym ( sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem )

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 06 grudnia 2019
Pyszne i ładnie się prezentują :)
Składniki
  • 280 g mąki
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • 100 g migdałów
  • 200 g masł
  • 2 cytryny
Składniki