Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Świąteczna zupa grzybowa"
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 106
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 43
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 144
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 106
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 43
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 144
Składniki
Rozmrożone grzyby pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę pokrój w kostkę lub półtalarki. W garnku podgrzej bulion.
Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i zeszklij od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj grzyby, smaż ok. 5 min często mieszając. Grzyby z cebulą włóż do gorącego bulionu, całość gotuj 15-20 minut.
Do kubeczka wlej śmietanę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej odrobinę gorącej zupy, wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
Wrzuć pokrojoną marchewkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawaj z makaronem np. nitki, łazanki, małe muszelki lub z grzankami.Źródło: Świat i Ludzie