Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Suflet pomarańczowy"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 544
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 544
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Pomarańcze umyj, sparz wrzątkiem, odetnij 1/3 z każdego owocu, zetrzyj z niej skórkę. Wydrąż miąższ, usuń pestki, wyciśnij sok. Gotuj go kilkanaście minut na małym ogniu, by sok nieco wyparował.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę, dodaj sok z owoców. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, wsyp cukier puder, zmiksuj, masą napełnij pomarańcze, piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C, wyjmij, posyp skórką.
Udekoruj kawałeczkami cynamonu. Posyp cynamonem w proszku. Podawaj bardzo gorące. Podobny deser możesz zrobić z grejpfrutów lub cytryn.
CZAS: około 45 minutŹródło: Dobry Tydzień