Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Suflet kawowo-czekoladowy"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Wanilię rozetnij, zeskrob rdzeń. Do żółtek dodaj cukier i wanilię, utrzyj. Wsyp mąkę z cynamonem i kakao, wymieszaj. Zagotuj mleko z kawą. Wlewaj cienkim strumieniem do?masy żółtkowej. Przełóż do garnka. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Żaroodporne foremki posmaruj grubo masłem. Schłodzone białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wymieszaj z lekko przestudzoną masą kakaowo-kawową.
Foremki napełnij do połowy wysokości przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz ok. 25 minut. Wyjmij, natnij wierzch każdego sufletu. Umieść pokrojone truskawki.
czas ok. 40 min; porcja – 320 kcal cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety