Strudel jabłkowy bez cukru

Strudel jabłkowy bez cukru
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Stewiarnia
Austriacki przysmak w wersji bez cukru - słodzony stewią

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 średnich jabłek
  • Cynamon
  • Rodzynki
  • Jajko
  • 4 łyżki stewii w kryształkach 1: 1

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. W razie potrzeby przytnij krawędzie, żeby miały prostokątny kształt.

  2. W garnku rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż na złoty kolor.

  3. Obierz jabłka i zetrzyj na grubej tarce. W misce wymieszaj jabłka, cynamon, stewię i rodzynki.

  4. Na ciasto przelej bułkę z masłem, po czym równomiernie rozprowadź jabłkową masę, zostawiając około 3 cm wolne od krawędzi.

  5. Ostrożnie zwiń strudel i zlep jego krawędzie. Najlepiej formować ciasto od razu na papierze do pieczenia i przenieść je na nim na przygotowaną blachę.

  6. Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika na do 180 ° C i piecz około 20 minut do zarumienienia.

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 24 lipca 2015
podpowiedz wzdłuż którego boku zwijać ciasto :))
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 średnich jabłek
  • Cynamon
  • Rodzynki
  • Jajko
  • 4 łyżki stewii w kryształkach 1: 1
Składniki