STRUCLA ZE ŚLIWKAMI

STRUCLA ZE ŚLIWKAMI
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Ciasto drożdżowe ze śliwkami smakuje wybornie, ale dużą jego zaletą jest to, że można zrobić go nawet 8 tygodni przed świętami lub imieninami.

Składniki

  • mąka tortowa 1/2kg.
  • 1torebka drożdży suszonych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 ml. letniego mleka
  • skórka otarta z cytryny + 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 dkg. masła
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:20 dkg. suszonych śliwek
  • 2 łyżki wódki owocowej lub soku jabłkowego

Przygotowanie

  1. Śliwki moczymy całą noc w wódce lub soku z dwiema łyżkami wody.Na następny dzień miksujemy.

  2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, mlekiem i masłem. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

  3. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. Wąską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  4. Wyrośnięte ciasto wymieszać z jabłkami i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż ułożyć zmiksowane śliwki.Połączyć dłuższe boki ciasta, zlepić i przełożyć do blaszki i pozostawić na ok.30 minut, aby ciasto jeszcze podrosło.

  5. Ciasto wstawić do nagrzanego /160st.C/ piekarnika i piec ok. 1 godziny..Ciasto wystudzić, zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. tydzień.

  6. Zamiast śliwek mozna użyć suszonych moreli. Bardzo dobre ciasto. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

Annuar 23 stycznia 2012
Nie przepadam za ciastem drożdżowym (smakuje mi tylko od razu po upieczeniu) ale Twoje jest bardzo ciekawe. Fajny... Czytaj całość »
Nie przepadam za ciastem drożdżowym (smakuje mi tylko od razu po upieczeniu) ale Twoje jest bardzo ciekawe. Fajny pomysł na suszone śliwki i na dodanie startych jabłek. Ciekawa jestem czy dzięki jabłkom ciasto jest mniej suche niż zwykle drożdżowe ?
irma 23 stycznia 2012
Annuar, ciasto jest wilgotne, ale żeby je spróbować musi "dojrzewać" ok. tygodnia zawinięte szczelnie w folię... Czytaj całość »
Annuar, ciasto jest wilgotne, ale żeby je spróbować musi "dojrzewać" ok. tygodnia zawinięte szczelnie w folię spożywczą w przeciwieństwie do tradycyjnego drożdżowego.Pozdrawiam.
Annuar 24 stycznia 2012
Dziękuję za przydatne informacje :)
Składniki
  • mąka tortowa 1/2kg.
  • 1torebka drożdży suszonych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 ml. letniego mleka
  • skórka otarta z cytryny + 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 dkg. masła
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:20 dkg. suszonych śliwek
  • 2 łyżki wódki owocowej lub soku jabłkowego
Składniki