Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla z pigwą i jabłkami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2998
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3434
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 113
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 41
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2998
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3434
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 113
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 41
Składniki
Pigwa zawiera dużo pektyn. Do przetworów z dodatkiem tych owoców nie trzeba używać cukru żelującego.
Wymieszaj mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dodaj jajko, lekko podgrzaną maślankę lub kefir i roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryte odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 90 min).
Pigwy obierz ze skórki, przekrój na pół lub w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru oraz plasterki cytryny i zalej wodą, tak by lekko przykryła owoce. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
Gdy wystygną, pokrój je w kostkę. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski, dodaj pigwę, wymieszaj. Możesz je dosłodzić do smaku.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt. Na cieście rozłóż nadzienie i zwiń je w roladę, końce ciasta podkładając pod spód.
Struclę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i ściśle zawiń. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Piecz 30-40 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie