Strucla z makiem i bakaliami

Strucla z makiem i bakaliami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo smaczna strucla z makiem i bakaliami, smakuje zawsze, nie tylko w święta.

Składniki

  • Składniki na 2 strucle:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 550
  • 16 dag margaryny (rozpuszczamy)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 duże porcje cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • masło 10 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • mleko 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • Składniki na masę makową:
  • 250 gram maku
  • 1 duży olejek migdałowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram z blanszowanych migdałów
  • 5 łyżek rodzynek
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml śmietany 18%

Przygotowanie

  1. Masa makowa:

    Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.

  2. Wykonanie polewy:

    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.

  3. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże w płynie (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  4. Z ciasta rozwałkowujemy 2 kwadraty o bokach 30 cm 30 cm. Na rozwałkowany kwadraty z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm.

  5. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem) i układamy na blasze. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

  6. Upieczone strucle polewamy lukrem lub polewą czekoladową. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem, ponieważ zawinięte strucle nam podrosną) i układamy na blasze. Z pozostałego ciasta i masy makowej zrobiłam 4 bułeczki makowe.

  7. Smacznego!!!

Składniki
  • Składniki na 2 strucle:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 550
  • 16 dag margaryny (rozpuszczamy)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 duże porcje cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • masło 10 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • mleko 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • Składniki na masę makową:
  • 250 gram maku
  • 1 duży olejek migdałowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram z blanszowanych migdałów
  • 5 łyżek rodzynek
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml śmietany 18%
Składniki