Strucla z makiem i bakaliami.

Strucla z makiem i bakaliami.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Bardzo smaczna strucla z makiem i bakaliami, idealna na świąteczny stół.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masa makowa:

    Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.

  2. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże w płynie (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Z ciasta rozwałkowujemy 2 placki o bokach 30 cm 40 cm.

  4. Na rozwałkowane placki z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy.

  5. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem) i układamy na blasze. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

    Z odciętych kawałków ciasta robimy trzecią struclę mniejszą, tniemy ją na 4 równe kawałki, pośrodku odciskamy rączką łyżki drewnianej kreskę tak by masa makowa lekko uchyliła się na boki. To będą takie bułeczki. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy białkiem i możemy posypać rozdrobnionymi orzechami i migdałami.

    Następnie pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

  6. Upieczone 4 bułeczki z pozostałego ciasta i masy makowej.

  7. Składniki na lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    sok z połowy cytryny
    posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

    wykonanie lukru:

    Wyciśnięty sok z połowy cytryny wlewamy do cukru pudru, intensywnie mieszamy tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wyjmujemy z piekarnika naszą struclę i jeszcze ciepłą smarujemy lukrem oraz posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami, tak by się dobrze wtopiły w lukier. Ostudzoną możemy konsumować.
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    Polewa czekoladowa

    Składniki na polewę czekoladową:

    masło 10 dag
    cukier puder 0,5 szklanki
    mleko 1 łyżka
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    kakao 2 łyżki

    Wykonanie polewy:

    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.


    Upieczone strucle polewamy lukrem lub polewą czekoladową, posypujemy bakaliami.

  8. Smacznego !!!

Składniki
Składniki