Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla z jabłkami i bakaliami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Ciasto: Przygotowujemy według rady <a href="http://przepisy.swiatkobiety.pl/ciasta-desery/news-pulchne-ciasto-drozdzowe,nId,1916167" target="_blank">Hanny Szymkiewicz.</a>
Nadzienie: Jabłka mieszamy z miodem, skórką startą z wyszorowanej, sparzonej, osuszonej pomarańczy i posiekanymi grubo orzechami laskowymi.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Smarujemy jabłkowym nadzieniem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w dość luźną roladę. Układamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do spodu).
Ciasto delikatnie spłaszczamy i kroimy wzdłuż na trzy pasy. Zaplatamy w warkocz i ściskamy dokładnie obydwa końce. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200oC. Wkładamy ciasto, pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 0,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 347 kcal Białko 5,7 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia