Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla z jabłkami"
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 431
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 50
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 84
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 431
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 50
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 84
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z cynamonem. Dodaj posiekane masło i rozetrzyj z mąką tak, by utworzyły się małe grudki. Dodaj cukier, rozrobione w wodzie drożdże, mleko, jajko i rodzynki. Zagnieć ciasto, odłóż nakryte w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Zrób nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Połącz z cukrem, tartą bułką, cynamonem i resztą bakalii (np. wiśniami itd). Ciasto rozwałkuj na prostokąt ok. 50x40 cm.
Posmaruj połową stopionego masła, rozłóż nadzienie. Zwiń, przełóż na blachę, polej resztą masła. Piecz 25-40 min (zależnie od grubości), aż wierz się zezłoci. Upieczone ciasto wyjmij, ostudź i dowolnie udekoruj.
Rada: Ciasto ozdób np. lukrem utartym z cukru pudru i wody.Źródło: Świat kobiety