Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla w lukrowej polewie"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Przygotuj masę: mak zalej wodą, gotuj godzinę. Odcedź, osącz, wystudź i przepuść przez maszynkę trzy razy. Dodaj cukier, stopione masło, cukier waniliowy i rozdrobnione bakalie. Wymieszaj. Białka ubij na pianę. Połącz z masą.
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki – zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Ubij żółtka z resztą cukru. 1/5 mąki zaparz, zalewając resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrób.
Gdy ciasto będzie gładkie, wlej stopione masło. Dodaj cukier waniliowy i skórkę. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Posmaruj masą makową, zwiń. Strucle ułóż w foremkach wyłożonych pergaminem. Zostaw jeszcze na 15 minut w ciepłym miejscu, a następnie piecz ok. 50 minut w temp. 200 st. Po wystudzeniu oblej lukrem i posyp bakaliami.
Czas przygotowania: 65 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 porcja: 470 kcal. Cena porcji: 2,10 złŹródło: Tina