Strucla orzechowa

Strucla orzechowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Drożdżowa strucla orzechowa

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 40g drożdży świerzych
  • nie pełna szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • Masa orzechowa:
  • 400g mielonych orzechów (ja zmieliłam również migdały i suszoną żurawinę)
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka nutelli
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta drożdżowego:

    Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. W oddzielnej miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki.
    10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej.

  2. Przygotowanie masy orzechowej:

    Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
    Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką.
    Piec około 35 minut w 200 C.

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 11 stycznia 2015
pyszności świata
Futka 11 stycznia 2015
Wygląda niezwykle smakowicie :)
anna-martyka-3 12 stycznia 2015
pierwszy raz robiłam taką strucle, ale była przepyszna :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 40g drożdży świerzych
  • nie pełna szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • Masa orzechowa:
  • 400g mielonych orzechów (ja zmieliłam również migdały i suszoną żurawinę)
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka nutelli
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka
Składniki