Strucla makowa

Strucla makowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatokaj
Wychodzi 2 większe 3 mniejsze.Ja nie jestem dobra w ciastach więc nie zawsze wychodzą ale to zawsze się udaje.Przepis z jakiejś gazety.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mak ugotować(1h)3 razy zemleć z cukrem dodać stopione masło,pozostałe składniki pianę z białek.

  2. Drożdże rozetrzeć z częścią cukru,częścią mleka i częścią mąki odstawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować i zaparzyć resztę mąki dodać drożdże ubite na parze żółtka i pozostałe składniki oprócz masła zagnieść luźne ciasto.Na koniec dodać roztopione przestudzone masło i skórkę cytrynową .Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki,odstawić do wyrośnięcia.

  3. Podzielić na trzy części rozwałkować na papierze do pieczenia nałożyć mak zwinąć włożyć do blach lub zawinięte w papier piec 45-50 min w 200 stopni. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać skórką.

Komentarze do przepisu (3)

karolciaa 20 stycznia 2013
Pięknie wygląda i pewnie super smakuje :) Wędruje do ulubionych!
Konto usunięte 20 stycznia 2013
Pięknie wygląda,uwielbiam jak jest tak dużo maku ...5..
agatokaj 20 grudnia 2015
Aby było dużo maku ja podwajam liczbę składników masy makowej.
Składniki
Składniki