Strucla makowa

Strucla makowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: foka20
Ciasto pyszne ,tanie i od lat w zeszycie

Składniki

  • mąka, 50 dag
  • mleko, 250 ml
  • drożdże, 4 dag
  • masło, 10 dag
  • cukier, 20 dag
  • mak, 30 dag
  • białka, 2
  • olejek migdałowy, 1
  • rodzynki, 5 dag
  • sół, szczypta
  • żółtka, 2

Przygotowanie

  1. Mak opłukać zalać wrzątkiem pozostawić na nic.Przecedzić osączyć dobrze następnie zmielić 3x przez maszynkę.Do połowy ciepłego mleka w kruszyć drożdże ,rozetrzeć z łyżką cukru i mąki ,odstawić do wyrośnięcia

  2. Następnie utrzeć żółtka z połową cukru dodać mąkę rozczyn sól i resztę mleka na końcu roztopioną połowę masła do ciasta wyrobić zostawić do wyrośnięcia

  3. .Mak wymieszać z pozostałym cukrem ,olejkiem migdałowym i masłem ,połączyć z ubitą pianą .Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować ,posmarować masą zawinąć w rulon a następnie w papier do pieczenia przełożyć do formy do pieczenia pozostawić do wyrośnięcia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C piec około 1 godzinę .Udekorować wg uznania,.

Składniki
  • mąka, 50 dag
  • mleko, 250 ml
  • drożdże, 4 dag
  • masło, 10 dag
  • cukier, 20 dag
  • mak, 30 dag
  • białka, 2
  • olejek migdałowy, 1
  • rodzynki, 5 dag
  • sół, szczypta
  • żółtka, 2
Składniki