Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla makowa nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Ten przepis bazuje na prostych składnikach i szybkim przygotowywaniu.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 43
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 43
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw aż wystygnie. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie wrzące. Mąkę wsyp do miski, dodaj zawartość opakowania suchych drożdży, obydwa cukry, jajko i białko oraz sól. Wlej mleko i zacznij łączyć składniki. Kiedy masa zacznie być jednolita, wtedy dolej partiami masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż będziesz czuć pękające pęcherzyki powietrza pod palcami. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wbij pięść w ciasto. Podsyp blat mąką i ponownie wyrabiaj ciasto. Rozwałkuj je na równy prostokąt. Wyłóż na środek masę makową z puszki. Zwiń ciasno w roladę. Następnie przetnij ją na samym środku ostrym nożem, aż do dolnej krawędzi, zostawiając centymetr od góry. Przekładaj dwie strony ciasta, tworząc à la warkocz.
Przełóż struclę na blachę. Wyrób kruszonkę z mąki, masła i cukru. Posyp całość. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.