Strucla makowa

Strucla makowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nikola2005
Makowce i wszelkie inne ciasta pieczone na drożdżach nie są moją mocną stroną ale jak to mówią praktyka czyni mistrza więc myślę że i ja kiedyś dojdę do "perfekcji" w tym ciężkim dla mnie do zrobienia wypieku ;)

Składniki

  • 0.5 kg. mąki
  • 2 żółtka
  • 0.5 szkl. cukru
  • 0.5 kostki Kasi
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 0.5 szkl. mleka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • Dodatkowo: Masa makowa - użyłam gotowej z puszki Bakalland
  • -Lukier
  • -kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać suche drożdże oraz sól.
    Margarynę roztopić (nie może być gorąca) mleko lekko podgrzać.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiać ciasto aby odchodziło od ręki.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wałkować cienko na kształt prostokąta.
    Na ciasto wyłożyć masę makową i posmarować pozostałym białkiem.
    Zwijać roladę i ułożyć na wysmarowanej blasze. Odstawić na około kwadrans.

    Piec 50-55min. w temp. 170"

    Po wystudzeniu polukrować, ja do lukru dodałam kilka kropel aromatu cytrynowego

    * Z podanej porcji wyszły mi 2 strucle makowe

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 14 grudnia 2013
co Ty opowiadasz??!! wyszło perfekcyjnie ! :)
nikola2005 14 grudnia 2013
Ewa Ty to jesteś perfekcyjna w tego typu wypiekach mi tam daleko do tego ale myślę że z czasem... ale dziękuję... Czytaj całość »
Ewa Ty to jesteś perfekcyjna w tego typu wypiekach mi tam daleko do tego ale myślę że z czasem... ale dziękuję za miłe słowa:):) Mój mąż bardzo uwielbia makowce tak więc jutro mile się zaskoczy ;D :)
Ewaaa 14 grudnia 2013
makowiec jest wypas i basta, pozdrawiam Cię cieplutko ! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0.5 kg. mąki
  • 2 żółtka
  • 0.5 szkl. cukru
  • 0.5 kostki Kasi
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 0.5 szkl. mleka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • Dodatkowo: Masa makowa - użyłam gotowej z puszki Bakalland
  • -Lukier
  • -kandyzowana skórka pomarańczy
Składniki