Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla jabłkowa na sposób wiedeński"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Rodzynki przebierz. Migdały posiekaj.
Jabłka obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z rodzynkami i migdałami.
Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Rozciągnij go, przesuwając pod plackiem dłonie od środka na zewnątrz. Posmaruj 1/2 masła i posyp tartą bułką. Rozłóż nadzienie z jabłek. Posyp cukrem z cynamonem.
Placek zwiń. Uformuj strudel. Przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Wierzch ciasta posmaruj resztą masła. Strudel piecz ok. 35 mi- nut w temp. 200 st. Gotowe ciasto udekoruj, np. płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.Źródło: Tina