Straszny deser na Halloween

Straszny deser na Halloween
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pomysł na bardzo łatwy deser w klimacie Halloween. Deser czekoladowy z bezowymi duszkami.

Składniki

  • Na 8-10 porcji
  • Jogurt naturalny - 800g
  • Czekolada mleczna - 300g
  • Herbatniki - 8-10 sztuk
  • Pisak czekoladowy (do dekoracji)
  • Biszkopt (imitujący ziemię):
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Kakao (ja użyłam czarnego) - 2 łyżki
  • Bezowe duszki:
  • Biało jaja - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Maka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt naturalny i bardzo dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki.
    Teraz ziemia, czyli biszkopt. Biszkopt robiłam na połowie blaszki 25x35cm.
    Białka jaj z odrobiną ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki, kakao i proszek, mieszamy. Na końcu łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej formy.
    Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Po ostudzeniu rozdrabniamy (ja robiłam to w rozdrabniaczu do blendera).

  2. Duszki bezowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Zaczynamy od małych obrotów i dochodzimy do największych. Dodajemy partiami cukier (następna partia, kiedy poprzednia całkowicie się rozpuści). Z ostatnią porcją cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
    Na papierze do pieczenia układamy łyżką bezy w kształt duszków.
    Pieczemy w 100 stopniach przez 100 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy je czekoladowym pisakiem.

  3. Na herbatnikach pisakiem dekorujemy napisy.
    Na schłodzony deser wykładamy 2 łyżki pokruszonego ciasta, grób z herbatnika i duszki. Podajemy od razu.

    Jeśli zostanie wam jeszcze trochę pokruszonego ciasta, możecie zrobić z niego bajaderki, na przykład takie:

    https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-bajaderki-sposob-na-nieudane-ciasto,178961,sprytnachochla.html

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 20 października
Idealne na helołin!
KulinarnaChwila 21 października
Pyszotka :)
Składniki
  • Na 8-10 porcji
  • Jogurt naturalny - 800g
  • Czekolada mleczna - 300g
  • Herbatniki - 8-10 sztuk
  • Pisak czekoladowy (do dekoracji)
  • Biszkopt (imitujący ziemię):
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Kakao (ja użyłam czarnego) - 2 łyżki
  • Bezowe duszki:
  • Biało jaja - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Maka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
Składniki