Straszne ciasto

Przepis dnia 2017-10-31
Straszne ciasto
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto straszne z wyglądu, połączeniem smaku natomiast zaskakuje. Słodki pomysł na przyjęcie.

Składniki

  • biszkopt czekoladowy:
  • Mleko- 1/2 szklanki
  • czekolada gorzka- 1/2 tabliczki
  • Kakao- 1/2 szklanki
  • mąka- 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki
  • Jajko- 1 szt.
  • Cukier- 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy- 1/4 szklanki
  • Śmietana kwaśna- 1/2 szklanki
  • biszkopt szpinakowy:
  • Szpinak rozdrobniony mrożony- 25 dag
  • Jajko- 2 szt.
  • Olej rzepakowy- 1/2 szklanki
  • Mąka krupczatka- 1 szklanka
  • Cukier- 1 niecala szklanka
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • krem twarogowy:
  • twaróg mielony- 50 dag
  • śmietana 30 %- 500 ml
  • śnieżka- 1 opakowanie
  • Cukier puder- 2 łyżki
  • galaretka o smaku cytrynowym- 2 opakowania
  • ponadto:
  • żelowe gałki oczne- kilka sztuk

Przygotowanie

  1. Biszkopt czekoladowy: Mleko podgrzej, rozpuść w nim połamaną czekoladę. Wystudź. Sypkie składniki wymieszaj (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i kakao). Jajko ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodawaj powoli śmietanę i olej. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Ciasto wylej do formy (tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
    Biszkopt szpinakowy: Szpinak podgrzewaj na patelni do czasu aż woda odparuje. Jajka utrzyj mikserem z cukrem. Powoli dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj szpinak. Wymieszaj łyżką. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C.
    Krem: Galaretki rozpuść w szklance wody i wystudź. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i śnieżkę. Porcjami dodawaj twaróg. Wymieszaj z chłodną galaretką.
    Każdy z biszkoptów przekrój na dwie części- powstaną 4 blaty. Ułóż kolejno biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, poruszony biszkopt szpinakowy. Ciasto ozdób żelkami. Przechowuj w lodówce.

Komentarze do przepisu (2)

bozka44 31 października 2017
gary Barbary, przeczytalam przepis z wielka ciekawoscia, gdyz chcialam dojsc do sedna sprawy, czyli jak sie robi te... Czytaj całość »
gary Barbary, przeczytalam przepis z wielka ciekawoscia, gdyz chcialam dojsc do sedna sprawy, czyli jak sie robi te OCZY!! a tu - mozna kupic gotowe...
bozka44 31 października 2017
Jak zwykle sama sobie zadaje pytania i sama odpowiadam :-))) Oczy sa super, jak i cala reszta. Niedlugo podam na nie... Czytaj całość »
Jak zwykle sama sobie zadaje pytania i sama odpowiadam :-))) Oczy sa super, jak i cala reszta. Niedlugo podam na nie swoj wlasny przepis oczowy :-)))Np. Galki oczne z bita smietana :-)
Składniki
  • biszkopt czekoladowy:
  • Mleko- 1/2 szklanki
  • czekolada gorzka- 1/2 tabliczki
  • Kakao- 1/2 szklanki
  • mąka- 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki
  • Jajko- 1 szt.
  • Cukier- 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy- 1/4 szklanki
  • Śmietana kwaśna- 1/2 szklanki
  • biszkopt szpinakowy:
  • Szpinak rozdrobniony mrożony- 25 dag
  • Jajko- 2 szt.
  • Olej rzepakowy- 1/2 szklanki
  • Mąka krupczatka- 1 szklanka
  • Cukier- 1 niecala szklanka
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • krem twarogowy:
  • twaróg mielony- 50 dag
  • śmietana 30 %- 500 ml
  • śnieżka- 1 opakowanie
  • Cukier puder- 2 łyżki
  • galaretka o smaku cytrynowym- 2 opakowania
  • ponadto:
  • żelowe gałki oczne- kilka sztuk
Składniki