Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Stracciatella z pomarańczami"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 29
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 29
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Składniki
Pomarańcze sparz, wytrzyj, a następnie obierz i oczyść z gorzkiej białej błonki. Owoce pokrój w plastry. Ułóż je w płaskim naczyniu, skrop likierem pomarańczowym. Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
Mocny napar kawowy wy mieszaj z 2 łyżkami cukru (jeśli chcesz, możesz dodać do niego 2 łyżki likieru pomarańczo wego albo soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy). Odstaw, aby osłodzony poncz kawowy dobrze ostygł.
Twaróg zmiel. Zmiksuj go z serem mascarpone oraz 5 dag cukru. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworkach albo drobno posiekaj. Dodaj do masy, wymieszaj. Podziel ją na 4 części.
W prostokątnej formie ułóż jeden blat biszkoptowy. Obficie nasącz go połową ponczu. Posmaruj jedną częścią kremu, rozłóż połowę pomarańczy i posmaruj drugą częścią kremu.
W ten sam sposób ułóż drugą warstwę. W kremie na wierzchu tortu zrób fale (łyżką). Posyp kakao. Schładzaj ok. 3 godz.Źródło: Tina