Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym, ale nie wrzącym ! mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podrośnie. Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy i zalewamy rumem odkładamy na ok 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak aby bakalie połączyły się z ciastem. Ponownie wałkujemy ciasto na kształt owalny i na środek ciasta wykładamy masę marcepanową. Masę należy zagnieść i zrobić niej wałek na długość ciasta. Ciasto składamy, ale na ok 3/4 dolnej części. dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy na niej ciasto i ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok godzinę, aż ciasto lekko podrośnie. Pieczemy ok 40 min w temp.180''''''''''''''''C. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!