Stollen

Stollen
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Iwusia
Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym, ale nie wrzącym ! mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podrośnie. Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy i zalewamy rumem odkładamy na ok 2 godziny.

  2. Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość.

  3. Ciasto wałkujemy na ok 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak aby bakalie połączyły się z ciastem. Ponownie wałkujemy ciasto na kształt owalny i na środek ciasta wykładamy masę marcepanową. Masę należy zagnieść i zrobić niej wałek na długość ciasta. Ciasto składamy, ale na ok 3/4 dolnej części. dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy na niej ciasto i ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok godzinę, aż ciasto lekko podrośnie. Pieczemy ok 40 min w temp.180''''''''''''''''C. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Składniki
Składniki