Staropolskie pierniczki

Staropolskie pierniczki
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Super przepis Babci Stefci na pierniczki.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 kg
  • Żółtka jaja 8 szt.
  • Białko jaja 3 szt.
  • Cukier drobny 1 ½ szklanki
  • Kakao 3 łyżki
  • Kwaśna śmietana 18 % 200 ml
  • Soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • Masło 250 gram
  • Miód 400 gramów

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kakao wymieszać z mąką i dużej misce i odstawić. Miód zagotować z przyprawą do piernika, dodać masło poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubić na sztywno, dodać cukier po łyżce cały czas ubijając do powstania gęstej błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną dodawać do mąki delikatnie mieszając. Dodać miód i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać, ciasto będzie dosyć rzadkie, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny, ciasto zgęstnieje. Ciasto posypać mąką, rozwałkować na 3-5 mm i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniczki w niedużej odległości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 7-12 minut w zależności od grubości pierniczków. Upieczone pierniczki możemy polukrować lub dowolnie ozdobić. SMACZNEGO.

Składniki
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Żółtka jaja 8 szt.
  • Białko jaja 3 szt.
  • Cukier drobny 1 ½ szklanki
  • Kakao 3 łyżki
  • Kwaśna śmietana 18 % 200 ml
  • Soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • Masło 250 gram
  • Miód 400 gramów
Składniki