Staropolskie pierniczki

Staropolskie pierniczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pularda
Długo szukałam starego przepisu na pierniki, w których składzie byłoby masło. Okazało się, że dawniej ciastka te przeważnie pieczono z mąki żytniej, bez masła i często bez jaj. Za to spulchniaczem był niestosowany dzisiaj potaż. Ostatecznie zdecydowałam się na przepis pochodzący z jednej z moich ulubionych książek, „Uniwersalnej książki kucharskiej” Marii Ochorowicz-Monatowej. Przepis jest prosty, ciasto ładnie się wałkuje i nie kruszy mimo braku masła, a pierniki wyszły pyszne.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 g płynnego miodu
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • po 2 łyżeczki zmielonych goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z jajkiem, dodać miód (jeśli jest w postaci stałej należy najpierw go podgrzać) i cukier puder, następnie sodę i przyprawy.

    Wyrabiać ciasto, póki nie zacznie odklejać się od ręki.

    Wycinać pierniczki i piec w 180 stopniach kilkanaście minut (póki się nie przyrumienią).

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 08 grudnia 2018
Pierniczki wiadomo, że pyszne. Ale spodobała mi się ta foremka do pierniczków.:)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 g płynnego miodu
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • po 2 łyżeczki zmielonych goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej
Składniki