Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Staropolski przekładaniec"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 140
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 140
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając. Gdy masa się zagotuje, zdejmij ją z ognia i pozostaw do schłodzenia.
Mąkę przesiej do miski, zalej masą miodową. Dodaj 3 jajka i szczyptę soli. Sodę oczyszczoną rozpuść w zimnym mleku. Dodaj do ciasta. Orzechy posiekaj, wymieszaj z łyżką skórki pomarańczowej, dodaj do ciasta razem z przyprawą korzenną, starannie wyrób.
Uformuj kulę z ciasta , przykryj ją ściereczką i umieść w chłodnym miejscu na kilka dni (nawet na 2 tygodnie).
Dojrzałe ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj. Piecz w 3 wyłożonych pergaminem keksówkach (ok. 45 min w 180 st). Krem (np. waniliowy) przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Schłodzone placki przełóż powidłami i kremem. Ozdób gotową polewą czekoladową.
Czas ok. 80 min; porcja – 490 kcal, cena 1,90 zł.
Miód do świątecznego piernika musi być naturalny i, najlepiej, płynny. Jeśli jednak się scukrzył, wstaw słoik do garnka z gorącą wodą i pozostaw na 15-20 minut. Po tym czasie miód powinien zrobić się płynny.Źródło: Świat kobiety