Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie na polskich stołach podczas świąt wielkanocnych nie może zabraknąć klasycznej babki! Jak przygotować ją w zaledwie kilka chwil? Skorzystajcie z naszego przepisu!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1975
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1975
Składniki
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji przez około 4 minuty.
Do miski dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość miksujemy przez kolejne 2 minuty.
Następnie do miski przesiewamy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy składniki przy użyciu miksera.
Połowę ciasta przelewamy do drugiej miski, dodajemy kakao i mieszamy pry użyciu miksera.
Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wiórkami kokosowymi.
Do foremki wlewamy najpierw jasne, potem ciemne ciasto z dodatkiem kakao. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.