„Specjał z waflem” na Dzień Taty

„Specjał z waflem” na Dzień Taty
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dzień Taty już w niedzielę, więc czas pomyśleć o słodkościach :) Wygrzebałam stary przepis z zeszytu Mamy, trochę ulepszeń i upiększeń i wafle są super :)

Składniki

  • 1 paczka wafli (wybrałam bez cukru)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 (200g) masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 garście migdałów w płatkach

Przygotowanie

  1. Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
    Odstawiam na ok. 10 minut do przestygnięcia.
    Mleko w proszku i kakao mieszam i stopniowo dodaję do masy, cały czas mieszając.
    Na koniec wsypuję płatki migdałów i ponownie mieszam.
    Wafle przekładam ciepłą masą i dociążam deską.

  2. Zostawiam do wystygnięcia. Następnie kroję specjał na małe kawałki.
    Górę można przyozdobić czekoladą (ja postawiłam tym razem na ozdoby w stylu sześciolatka :) ).
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

SlodkoSlodka83 19 czerwca 2019
Extra :-)
konhambos 19 czerwca 2019
Pyszne. Lubie równiez z pokruszonymi orzeszkami.
fafiatko 19 czerwca 2019
Swietny przepis a myszka przeslodka!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 paczka wafli (wybrałam bez cukru)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 (200g) masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 garście migdałów w płatkach
Składniki