Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Idzie lato… słońce wysoko… temperatura powyżej 20°C… przydałoby się coś na ochłodę ???? Oto idealne rozwiązanie :)

Składniki

  • 800 g truskawek
  • 2/3 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie sorbety może dodać więcej)
  • sok z jednej większej cytryny
  • 1 łyżka wódki

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wrzucamy je do blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy wyciśnięty sok z jednej cytryny, cukier, wódkę i znowu dokładnie miksujemy. Powstałą masę wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła.

  2. Schłodzoną mieszankę wlewamy powoli do maszynki do lodów. Sorbet powinien być gotowy po około 30 minutach. Możemy jeść go od razu lub przełożyć do pojemnika i schować do lodówki.

  3. !!! PAMIĘTAJCIE aby dzień wcześniej zamrozić wkład maszynki do lodów !!!

  4. Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość

Składniki
  • 800 g truskawek
  • 2/3 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie sorbety może dodać więcej)
  • sok z jednej większej cytryny
  • 1 łyżka wódki
Składniki