Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco lało się z nieba, nic się nikomu nie chciało, a do sklepu tak daleko :P I powstał sorbet :)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 74
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 74
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Składniki
Wodę trzeba zagotować z cukrem, aż zacznie się lekko karmelizować na syrop. Ja do wody z cukrem dodałam 2 łyżki miodu, i skórkę z 4 cytryn (bo 5 nie chciało mi się trzeć:P ). Gotowałam jakieś 30 min, jak nie więcej, wszystko było 'na oko' :P Kiedy wszystko zgęstniało troszkę i wody odparowało troszkę, wyłączyłam i odstawiłam do wystudzenia. Cytryny obrać, wpakować do blendera i zmiksować na papkę. Kiedy syrop wystygnie, dodać przelany przez sitko sok z cytryn z cytrynowej papki :) Wlać do płaskiego naczynia, i wpakować do zamrażalki. Po godzinie około wyjąć na chwilkę i szybko przemieszać (ma to zatrzymać pojawianie się kryształków lodu z wody). Robiłam tak chyba ze 3 razy przez 3 godziny, a potem zasnęłam :P Rano wyjęłam sorbet, i był całkiem twardy!!! Więc wzięłam łyżkę, pokruszyłam wszystko i mieszałam aż było konsystencji piasku, potem znów zamroziła. Efekt był genialny :)