SOCZYSTA BABKA

SOCZYSTA BABKA
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Drakanka
ta babke mozna robic w roznych wariantach smakowych - orzechowa, migdalowa lub kokosowa w zaleznosci co sie do niej wsypie. zawsze sie udaje i smakuje :) ze wzgl.na olej i smietane jest lekko wilgotna i nie wysycha nawet po paru dniach.

Składniki

  • kwasna smietana, 1 kubek = 250 g
  • maka, 1 szklanka
  • cukier krysztal, 1 szklanka
  • orzechy wloskie w proszku (lub migdaly lub kokosowe wiorki), 1 szklanka
  • olej, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, 2 paczki
  • jajka (oddzielone), 3 szt.
  • proszek do pieczenia, 3/4 paczki

Przygotowanie

  1. wszystkie skladniki - oprocz bialek ! - po kolei jak w podane wyzej dodawac i dokladnie ze soba polaczyc na jednolita mase. bialka ubic na sztywno i dodac do tej masy, lekko wymieszac.

  2. forme do babki (z dziura) wysmarowac dokladnie maslem i oproszyc maka. wlac ciasto i wstawic do piekarnika. piec w 170 st.C przez 40-45 min. (w zaleznosci od piekarnika - sprawdzac patyczkiem!). gotowa babke mozna polukrowac, polac czekolada lub posypac cukrem pudrem. smacznego :)

Komentarze do przepisu (5)

annawk 08 maja 2009
przepis brzmi pysznie , ale o jaki duży kubek tej kwaśnej śmietany chodzi?
Drakanka 08 maja 2009
zwyczajny kubek 250 g :)
jowita 12 maja 2009
a ile ma być proszku do pieczenia, podaj na łyżeczki bo paczki są różne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kwasna smietana, 1 kubek = 250 g
  • maka, 1 szklanka
  • cukier krysztal, 1 szklanka
  • orzechy wloskie w proszku (lub migdaly lub kokosowe wiorki), 1 szklanka
  • olej, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, 2 paczki
  • jajka (oddzielone), 3 szt.
  • proszek do pieczenia, 3/4 paczki
Składniki