Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Soczyście limonkowy sernik"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 277
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 277
Składniki
Masło stopić, wystudzić. Herbatniki drobniutko pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciastkową, mocno dociskając dłonią. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Limonki i pomarańczę sparzyć, wytrzeć do sucha. Z dwóch limonek i pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę z cytrusów wymieszać ze zmielonym twarogiem, serkiem mascarpone, białym cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć na gładko. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60-70 minut. Wystudzić.
Ostatnią limonkę pokroić w plasterki. Brązowy cukier wymieszać z 75 l wody, zagotować. Do syropu porcjami wkładać plasterki limonki. Gotować je po 1-2 minuty. Potem wyjąć, odsączyć z cukrowego syropu, wystudzić. Udekorować nimi gotowy sernik. Ciasto skropić pozostałym syropem.
Czas przygotowania około 90 minut.Źródło: Życie na gorąco