Snikers

Snikers
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Spotkałam się z rożnymi rodzajami przepisu na snikersa. Uważam ,że ten , który prezentuję, najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg, mąki
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki modu
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Masa:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • Karmel orzechowy:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • masa karmelowa

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min w temperaturze 180 stopni.

    Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym. Najlepiej smakuje jak postoi przynajmniej jeden dzień.

Komentarze do przepisu (1)

Joanna116 31 grudnia 2014
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :-),
a w przyszłym roku na pewno spróbuję upiec wg Twojego przepisu :-)
Składniki
  • Ciasto:
  • 1/2 kg, mąki
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki modu
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Masa:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • Karmel orzechowy:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • masa karmelowa
Składniki