Śnieżne pierniczki

Śnieżne pierniczki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Tradycyjne pierniczki lukrowane. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • masło 10 dag
  • miód 30 dag
  • cukier 20 dag
  • mąka 50 dag
  • jajko 1 szt
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • lukier:
  • białko jaja kurzego 1 szt
  • cukier puder ok. 15 dag

Przygotowanie

  1. Miód podgrzewamy w rondelku z cukrem i masłem a gdy składniki rozpuszczą się i połączą odstawiamy do wystygnięcia.
    Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy przestygniętą masę maślano-miodową, dodajemy jajko, sodę i przyprawę do pierników. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 20 min.
    Pierniki odstawiamy do wystudzenia.
    Lukier: białko i cukier puder ucieramy na gładki lukier i dekorujemy pierniki. Możemy dodatkowo ozdobić kolorową posypką.

Komentarze do przepisu (4)

bryssska 09 grudnia 2018
Wyśmienite ;-D
babcitereskiciasta 09 grudnia 2018
Ekstra.:)
ErJot 09 grudnia 2018
Dzięki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • masło 10 dag
  • miód 30 dag
  • cukier 20 dag
  • mąka 50 dag
  • jajko 1 szt
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • lukier:
  • białko jaja kurzego 1 szt
  • cukier puder ok. 15 dag
Składniki