Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia

Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Proste i efektywne ciasto na zimno.

Składniki

  • herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych)
  • 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku
  • 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku
  • pół szklanki słodzika/cukru (ja pominęłam ze względu na cukier w galaretkach)
  • pół szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy wiśnie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły.

  2. Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną przezroczystą galaretkę, krótko mieszając.

  3. Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

  4. Następnie wylewamy ostudzoną masę wiśniową i ponownie chowamy do lodówki w celu schłodzenia.

  5. Ostatni krok ponawiamy wyrabiając białą masę. Rozpuszczamy galaretkę przezroczystą. Miksujemy resztę śmietanki z mascarpone i wiórkami kokosowymi, mieszamy z galaretką i wylewamy na stężałą masę wiśniową. Gdy masa już lekko stężała wierzch dodatkowo posypałam odrobiną wiórków kokosowych. Chłodzimy w lodówce co całkowitego stężęnia i spożywamy najlepiej w ciągu 2 dni.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 19 listopada 2020
Wygląda to rewelacyjnie :)
KulinarnaChwila 20 listopada 2020
Super danie :)
Składniki
  • herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych)
  • 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku
  • 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku
  • pół szklanki słodzika/cukru (ja pominęłam ze względu na cukier w galaretkach)
  • pół szklanki wiórków kokosowych
Składniki