Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najprostsze a zarazem bardzo smaczne ciasto na zimno jakie może być. Zimą czasem robię je z kolorowymi galaretkami pokrojonymi w kostkę. A że mamy sezon truskawkowy więc tym razem śmietanowiec z truskawkami i nasionami chia. Spód można zrobić ciasteczkowy jak u mnie bądź wyłożyć na dno biszkopty...
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy (22cm) i docisnąć.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do stężenia.
żelatynę wsypać do rondelka; wlać zimną wodę tak aby przykryła proszek. Gdy nieco napęcznieje podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie gotować!
Śmietanę przelać do miski, dodać cukier do smaku, pokrojone truskawki, nasiona chia i letnią żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do lodówki.
Kiedy masa śmietanowa stężeje wyłożyc na wierzch truskawki, zalać tężejąca truskawkową galaretką i wstawić do lodówki...