Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie "ciasto bez pieczenia", idealne na gorące dni lub imprezy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Dzień wcześniej należy przygotować 3 różne galaretki.Rozpuścić 1 galaretkę w półtorej szklanki wody.Wylać na w miarę płaskie naczynia.Dnia następnego galaretki pokroić w kosteczki.
Formę do ciasta- najlepiej nadaje się okrągła tortownica o średnicy 27-30 cm- wysmarować dokładnie tłuszczem by nam pianka potem ładnie odchodziła od boków.
Żelatynę wcześniej namoczyć w proporcjach około 12,5 g i 37,5 g (cała żelatyna ma 50 g).Namoczoną żelatynę rozpuścić w kubeczkach i zostawić do wystudzenia(nie może być gorąca bo się śnieżka zważy).
Miksujemy niepełną szklankę schłodzonego mleka z jedną śnieżką.Tuż przed całkowitym zmiksowaniem na sztywno wlewamy mniejszą żelatynę i sekundkę miksujemy, by ją rozprowadzić w śmietance.Wylewamy śnieżkę na tortownicę i wstawiamy do lodówki na 10 minut do stężenia.
Wysypujemy na stężałą śnieżkę galaretki uprzednio pokrojone w kostki. Miksujemy pozostałe 3 śnieżki z 3 niepełnymi szklankami mleka.Tak jak poprzednio dodajemy żelatynę i szybko wylewamy na galaretki.Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Można udekorować owocami (ja tu użyłam winogrona ale pięknie wyglądają ananasy w połączeniu z borówkami i mandarynkami, lub brzoskwinie z bananami) i zalać galaretką rozrobioną w proporcjach 2 galaretki/ 3 szklanki wody. Galaretka ta musi być zimna by się pianka nie rozpuszczała bo powstanie brzydki biały osad na wierzchu.