Śmietankowiec z brzoskwinią bez pieczenia

Śmietankowiec z brzoskwinią bez pieczenia
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Brzoskwiowo pomarańczowa galaretka w śnieżnobiałej masie.

Składniki

  • herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych)
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • duża puszka brzoskwiń (ok. 850 g) lub świeżej
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 6 łyżek żelatyny+200 ml wrzątku
  • pół szklanki słodzika/cukru

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie kroimy na drobne kawałeczki. Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki pomarańczowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy brzoskwinie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły.

  2. Gotujemy 100 ml wody i dosypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, krótko mieszając.

  3. Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

  4. Następnie wylewamy ostudzoną masę brzoskwiniową i ponownie chowamy do lodówki w celu schłodzenia.

  5. Ostatni krok ponawiamy wyrabiając białą masę. Rozpuszczamy żelatynę, miksujemy resztę śmietanki z mascarpone, mieszamy z żelatyną i wylewamy na stężałą masę brzoskwiniową . Chłodzimy w lodówce co całkowitego stężęnia i spożywamy najlepiej w ciągu 2 dni.

Komentarze do przepisu (2)

mangiare 24 kwietnia
Swietny przepis, warto fgo zrobic na niedzielę.
Nevermore 24 kwietnia
SUPER, w sam raz dla mnie, bo z pieczeniem mi nie po drodze ;) Pysznie wygląda :)

p.s. Wiem, wiem, że z... Czytaj całość »
SUPER, w sam raz dla mnie, bo z pieczeniem mi nie po drodze ;) Pysznie wygląda :)

p.s. Wiem, wiem, że z żużelkiem nie po drodze ;) ... ale jakieś wrażenia po wczorajszym zwycięstwie pewnie są :)
Składniki
  • herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych)
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • duża puszka brzoskwiń (ok. 850 g) lub świeżej
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 6 łyżek żelatyny+200 ml wrzątku
  • pół szklanki słodzika/cukru
Składniki