Śmietankowe z orzechami

Śmietankowe z orzechami
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Kruche , śmietankowe ciasteczka z mnóstwem chrupiących orzechów!

Składniki

  • Miękkie masło, 100 g
  • cukier, 50 g
  • jajko, 1 szt
  • olejek śmietankowy, 1 łyżka
  • mąka, 130 g
  • sól, 1 szczypta
  • orzechy włoskie, 100 g

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Orzechy chwilę prażymy a następnie drobniutko siekamy. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy żółtko i parę kropli olejku śmietankowego. Dobrze mieszamy.

  2. Dodajemy mąkę przesianą z solą.Mieszamy do połączenia składników.Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Białko ubijamy.Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

  3. Zanurzamy w białku, a następnie w poszatkowanych orzechach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 08 listopada 2012
o rany, jaka ja głodna na te ciasteczka się zrobiłam, do ulubionych :))))
rosse 09 listopada 2012
Wyglądają bardzo apetycznie,z chęcią bym schrupała:)koniecznie do wypróbowania:)
disgust 09 listopada 2012
na pewno wypróbuje!! ;D dzięki za przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Miękkie masło, 100 g
  • cukier, 50 g
  • jajko, 1 szt
  • olejek śmietankowy, 1 łyżka
  • mąka, 130 g
  • sól, 1 szczypta
  • orzechy włoskie, 100 g
Składniki