Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Smażony ser pleśniowy"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 607
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 165
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 607
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 165
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Składniki
Jajka wbij do misy i lekko ubij widelcem. Do innych dwóch misek wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Obtocz sery po kolei w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Aby ser podczas smażenia nie wyciekł, panierka powinna być gruba. Obtocz go więc we wszystkich składnikach jeszcze raz.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż panierowane sery z obu stron. Aby ser całkowicie się roztopił, a jednocześnie, by zbytnio nie przyrumienić panierki, obsmażaj ser na małym ogniu pod przykryciem. Warto po 1-2 min smażenia skropić patelnię wodą (para wodna przyspieszy rozpuszczanie sera). Gdy ser będzie gotowy (zazwyczaj jest lekko napęczniały), zdejmij go z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Czesi zazwyczaj podają taki ser z purée ziemniaczanym, sosem tatarskim albo innym pikantnym dipem. Camembert smakuje wybornie także z bagietką oraz z przetworami z żurawiny albo z borówek.
Rada:
Do tej potrawy możesz użyć nie tylko camemberta o klasycznym smaku, ale także takiego, który ma dodatki – np. pieprz, paprykę albo czosnek. Do bułki tartej warto dodać przyprawy, np. bazylię albo zioła prowansalskie.
30 minut; Porcja: 562 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie