Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4966
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4966
Składniki
Mąkę przesiewam na stol nicę, dodaję żółtka, cukier puder, kwaśną śmietanę, rum oraz zimne, pokrojone w kosteczkę masło.
Dłońmi wyrabiam ciasto do czasu, aż zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza (ok. 10 min). Gotowe schładzam ok. 1 godz.
Ciasto wałkuję tak jak na pierogi. Szklanką wycinam z niego krążki. Brzegi nacinam w pięciu miejscach w równych odstępach, nie docinając do środka. Każdy z powstałych końców kolejno zawijam do środka, formując kwiatuszki. Zawinięte końce dobrze dociskam palcem, by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.
Kwiatuszki wrzucam porcjami na rozgrzany olej. Smażę z dwóch stron na złoto. Gotowe osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na środek każdego kwiatka nakładam po odrobinie marmolady. Posypuję cukrem pudrem.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Tina