Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Składniki
Wszystkie ciasta wkładam do wysokiego naczynia i miksuję na jednolite ciasto (uwaga, na początek dodaję tylko 1 szkl. mąki, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i jeśli jest za rzadkie, dodaję jeszcze ok. 1/2 szk. mąki). Naczynie z ciastem przykrywam folią, wstawiam na 1 godz. do lodówki.
W garnku mocno rozgrzewam olej. Wkładam do niego na chwilę foremkę w kształcie gwiazdki, aby się rozgrzała.
Gorącą zanurzam w cieście do połowy i przekładam do gorącego oleju. Smażę po około 30 sekund każdą gwiazdkę (podczas zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać, by nie zanurzyć jej ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i łatwo się połamie).
Gwiazdki po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy gwiazdki lekko przestygną, oprószam je cukrem pudrem.
<strong>Alina Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Tina