Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słonecznikowiec - ciemny biszkopt przekładamy kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonch ziaren słonecznika. Całość polana gorzką czekoladą. Mmm... pyszności musicie spróbować.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 70
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 197
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 245
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 418
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 70
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 197
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 245
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 418
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Blachę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 35 min. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiam do wystudzenia. Po czym przekrawamy na dwa blaty.
Ziarna słonecznika przekładamy na patelnię razem z mlekiem, masłem oraz cukrem. Prażymy przez 10-15 min na niedużym ogniu (nie dopuszczając, aby słonecznik zbyt mocno się przypiekł, ponieważ będzie gorzki). Studzimy i drobno siekamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywna masę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową. Cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę oraz na koniec dodajemy rozdrobniony słonecznik. Masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptowy i przykrywamy drugim.
Kremówkę podgrzewamy dosyć mocno, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta, oprószamy podprażonym słonecznikiem.