słonecznik

Przepis dnia 2012-03-19
słonecznik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kibi87
Uzależniające, chrupiące i słodkie :D

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i ubijać jeszcze chwilkę. Rozbełtać żółtka, przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać delikatnie żółtka z pianą z białek.

  2. Wymieszać mąki, kakao z proszkiem i powoli dodawać do masy jajecznej. Wyłożyć do blachy, tortownicy itp. Piec 25-30 min w 180stopni, ja piekę bez termoobiegu, grzałka dolna i górna. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm, można dla pewności zrobić to dwa razy :).

  3. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce masy kajmakowej. Czekoladę pokroić w grubszą kostkę.Posiekaną czekoladę dodać do masy, wymieszać szpatułką, wstawić na 15 min do lodówki. Na patelnię wsypać cukier brązowy podgrzać, wlać 2 łyżki wody, rozpuścić, dodać słonecznik i wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, wysypać słonecznik równomiernie. Wstawić do piekarnika na jakieś 10-12 min około 180stopni. Wyciągnąć i ostudzić.

  4. Biszkopta przekroić wzdłuż, pierwszą część nasączyć kawą. Wyjąć masę z lodówki, połową posmarować biszkopta, posypać częścią upieczonego słonecznika, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować masą i posypać słonecznikiem. Dla dekoracji można zetrzeć kostkę czekolady.

Komentarze do przepisu (15)

wiolka70 09 marca 2012
rozumiem że filiżanka kawy służy do wypicia z upieczonym juz ciastem :)
wiolka70 09 marca 2012
:) hmmm a co robimy z zaparzoną kawą ? rozumiem, że po upieczeniu ciasta degustujemy się nim i popijamy kawusią :)
kibi87 09 marca 2012
wiolka70 już poprawione, zakręcona jestem, a z kawką też świetnie smakuje ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki